A BŐR ELŐKÉSZÍTÉSE

0 Comments

A bőr előkészítése a kozmetikai kezelésekhez és sminkeléshez

A bőr előkészítés a kozmetika fogalomtárában azt jelenti, hogy a bőrt különféle anyagokkal, eljárásokkal kezeljük, mielőtt kitisztítanánk, vagy táplálnánk, krémekkel, pakolásokkal.

Mit jelent az előkészítés a bőrápolásban, a mindennapokban?

Minden nő vágya, hogy bőre szép, fiatalos, üde maradjon. Azonban az idő, a betegségek és sok más rajtunk kívül álló körülmény bizony rovátkákat rajzol a bőrünkre, elhalványítja a fényét, tompítja a ragyogását.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezek a bőr állapotát rontó tényezők minél később és minél kisebb mértékben ronthassák bőrünk állapotát?

Sokan azt gondolják, hogy egy jó krém majd megoldás lesz. Tudnunk kell azonban, hogy mit sem ér a jó krém, ha a bőr különféle okoknál fogva nem tudja azt hasznosítani, mert krém a bőrbe nem szívódik fel.

Lássuk csak, mit tegyünk annak érdekében, hogy bőrünk megfelelően előkészítve várja az ápolókrémet?

Pillantsunk bele egy kicsit a bőr működésébe!
A hámréteg, ami a bőr felső rétegeit jelenti, huszonnyolc naponként újul meg teljesen. Ha úgy tetszik huszonnyolc nap alatt lesz új bőrünk. Az egészséges bőrben amilyen gyorsan keletkeznek az új sejtek, ugyan olyan ütemben kopnak le a felszínről a régiek. Ilyenkor a test felszínén a szaruréteg vastagsága megfelelő. Ebben a biológiai és biokémiai folyamatban keletkeznek azok az anyagok is, amelyek a bőr felületén egy enyhén savas emulziót hoznak létre, kiegészülve a faggyúmirigy által termelt zsíros anyaggal. Ez az emulzió védi a bőrt a külső hatásokkal szemben, de ezen a zsíros felületen tapadnak meg a szennyezőanyagok is, melyeknek eltávolítására különös gondot kell fordítanunk.

Téves gondolat az, hogy aki nem használ sminket, annak elegendő csak vízzel megmosni az arcát. Bizonyos mennyiségű zsíranyag még a legszárazabb bőr felszínén is van. Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk megtisztítani a bőrt a ráapadt szennyeződésektől, legyen az az utca pora, vagy a munka során rárakódott szennyeződések, vegyi anyagok stb. olyan tisztító hatású kozmetikumot kell választanunk, amely jól oldja a zsíros szennyeződéseket, mindamellett nem irritálja, nem szárítja a bőrt.
Amennyiben Ön úgy érzi, hogy bőre inkább száraz, esetleg érzékeny is, (bőr teszt) olyan lemosó kozmetikumot válasszon, amely a benne található összetevők hatására gyengéden tisztítja és ápolja a bőrét. Ha a bőrápolás első lépéséhez jól választja meg a tisztító kozmetikumot, a bőr alapos megtisztítása lehetővé teszi majd a krém tökéletes felszívódását.

A zsíros bőrűek (bőrteszt) szívesebben használnak olyan tisztító kozmetikumot, amely azt az érzetet kelti, hogy használata során csökken vagy megszűnik a bőr zsírossága.
Bármilyen is bőrtípusunk, a bőrön található zsíros szennyeződések gondos eltávolítása teszi csak lehetővé, azt, hogy a bőr megfelelően tudjon lélegezni és minden biológiai funkciója tökéletesen működjön.

Az arclemosó krémmel vagy szappannal történő alapos tisztítás után a bőrön nem maradnak zsíros szennyeződések, de egyúttal eltávolítottuk azt a savas közeget is, amelynek igen jelentős védő funkciója van a bőrön. Megóv bennünket a különféle betegségeket okozó baktériumoktól, gombáktól, és a bőrt károsító vegyi anyagoktól is. Ezért nagyon fontos, hogy a bőr pH értékét, savasságát visszaállítsuk. Erre a célra szolgálnak a bőrtípusnak megfelelő tonikok. A bőrápoló tonikok ezen felül segítségünkre vannak a lemosó maradványainak eltávolításában is, miközben hidratálják a bőrt és előkészítik a krém felszívódását. Fontos megemlíteni, hogy a krémek tökéletes felszívódását is csak savas közegben érhetjük el.

Amikor megtisztítottuk a bőrt és ezt követően visszaállítottuk a bőr megfelelő pH értékét, még mindig lehet akadálya a krém felszívódásának, mégpedig a megvastagodott szaruréteg.

Miért lehet akadály, ha a szaruréteg vastag? Ennek a kérdésnek a megértéséhez szükséges egy kis biokémia:
A szaru egy kén tartalmú vázfehérje, amely egy bonyolult biokémiai folyamat, az elszarusodás folyamatában keletkezik. Kémiai szerkezete rendkívül ellenállóvá teszik vegyi és különféle fizikai hatásokkal szemben. Ez a kémiai anyag alkotja a bőr felső rétegének sejtjeit, a körmöt, és a szőrszálakat is.
Azonban, ha ebben az igen összetett biokémiai folyamatban valamiféle rendellenesség történik, a szaruréteg megvastagszik és akadályt képez a bőrbe felszívódó hasznos anyagok számára is. De akadálya lesz a bőr légzésnek is. Ennek következménye a bőr anyagcseréjében okozott zavar, melynek hatására olyan nem kívánatos tünetek jönnek létre, mint a hajszálér tágulatok megjelenése a bőrön, vagy a fakó, szürke bőrszín, a laza tónusa.

Azért, hogy ezeket a nem kívánatos a bőr öregedését meggyorsító jelenségeket kivédhessük, elengedhetetlen a bőrradírok használata. Heti egyszer, zsíros bőr esetén esetleg heti két alkalommal szükséges.

Az ily módon előkészített bőr alkalmas arra, hogy a megfelelően megválasztott krémek olajok maszkok tökéletes befogadó közege legyen.

Az előkészítés anyagait itt nézheti meg. (kattintson)
Szántó Zsuzsanna

Facebook

Related Posts

regeneráló kezelés kepgaleria

Regeneráló kezelés

0 Comments

Bőrünket sok olyan hatás éri, amelynek következtében a tápanyag és…

szezamolaj szezam olaj

Szezámolaj

0 Comments

A GYÓGYÍTÓ SZEZÁMOLAJ A hindu mitológia szerint a Yama Isten…