szezamolaj szezam olaj

Szezámolaj

0 Comments

A GYÓGYÍTÓ SZEZÁMOLAJ

A hindu mitológia szerint a Yama Isten által megáldott mag a halhatatlanság szimbóluma.

A szezámmagot a történeti leírások Indiából származtatják. Innen terjedt el. Először Kínába és Japánba majd hamarosan meghonosodott a mediterrán országokban. Az ősi Kínában, a legínségesebb időkben is kaptak egy adag szezámmagot a kisgyerekes anyák és a várandós asszonyok.

Hieroglifákból tudjuk, hogy III. Ramszesz idején már Egyiptomban is ültették a szezám cserjét. Mézzel elkevert szezámmagot (halvát) etettek a római hadseregben a katonákkal erejük, és férfiasságuk növelése érdekében

Hippokratész több művében ír a szezámmag gyógyító erejéről.

A magok királyának hidegen préselt olaja akár külsőleg, akár belsőleg használva kiválóan alkalmas egészségünk megőrzéséhez. A Védákban az emberi test legnagyobb gyógyítójaként írtak róla.

Nézzük miért és milyen módon használjuk a szezám olajat külsőleg?

Az ayurvéda egyik legkedveltebb masszázs olaja, úgynevezett gyors olaj, amely pórusnyitó tulajdonsággal bír, s így jut mélyen a bőrbe. Minden olaj közül a legjobb az áthatoló képessége. A cellulit kezelésekhez használt masszázsolajok alapja. Rendkívül gazdag vitaminokban, és ásványi anyagokban. A mangán, nikkel és vas mellett a szezámmag olaja természetes antioxidánsokat (sesamol és sesamolin) is tartalmaz, ezért különösen sokáig eltartható.

Nagy mennyiségű lecithin tartalma segít megőrizni a bőr rugalmasságát. A lecithin a bőr saját víztartalmát köti meg, ezzel megakadályozza a sejtek és a rostok vízvesztését, a bőr korai öregedését. A szezámolaj hatékony a pikkelysömör és az atópiás dermatitisz kezelésében is.

A szezámmag olaja 40 % linolénsav tartalmának köszönhetően segít megelőzni a bőrön a bakteriális fertőzéseket, hatásos gyulladás gátlónak is tartják. A bőrből felszívódva enyhíti az ízületi problémákat. Bizonyíték erre az, hogy a rendszeresen abhjangát (ájurvédikus masszázs) végzők ízületi fájdalmai enyhülnek. A nehezebb olajokkal ellentétben a pattanásos bőr ápolására is kiváló. A mindennapi bőrápolásban testápolóként tökéletesen táplálja és puhán tartja az egész test bőrét.

A bőrre kenve természetes UV védelmet biztosít, tehát napozószernek is kitűnő. Az estleges leégés után csillapítja az égető érzését. Vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését.

A hajas fejbőr problémáinak kezelésére is kiváló. Segít elpusztítani a korpásódást okozó baktériumokat, megvédi a hajat az uszodai klóros víz káros hatásaitól. Szezámolajjal való bedörzsölés a hajas fejbőrbe a gyerekek esetén esetlegesen előforduló tetves fertőzés hatásos ellenszere. A száraz, töredezett haj ápolására meleg hajpakolásként kitűnő.

A fogpeteségek kezelésére is kiváló. Az ájurvédikus gyógyászatban évszázadok óta használják a fogíny gyulladás kezelésére. A módszer nem más, mint a szájban a lehető leghosszabb ideig tartva öblögetni egy kanál szezámolajjal. Hetente egy korty szezámolajjal való öblögetés a fogkő képződés megelőzésében is hatásos.

A szezámolajos gargalizálással a torok fertőzései kezelhetők hatékonyan. A szezámolaj áldásos hatása orrcseppként is megmutatkozik. A száraz, nyálkahártyát puhán tartja, nem engedi megszáradni az orrban a váladékot, meggátolja az orr bedugulását. Azoknak, akik allergiában szenvednek és állandó nyálkahártya irritáció keseríti meg az életüket, naponta többször is ajánlott a szezámolaj az orrba cseppentve.

Meleg vízzel vegyítve használható a hüvely gombás fertőzésénél is.

A szezám olaj legfontosabb tulajdonsága, hogy antiallergén. Mindenki használhatja és ezért a babaápolás legfontosabb kelléke. Az indiai, anyák évezredek óta masszírozzák babáikat szezámolajjal, megvédve őket a bőrbetegségektől. A szezámolajos babamasszázs nyugtatja is a kisbabát, hatására a csecsemő jól alszik, kiegyensúlyozott lesz.

A fentiekből kitűnik, hogy a szezámolaj a születésünktől kezdve, az életünk minden pillanatában a legjobb segítőnk abban, hogy megőrizzük a féltve őrzött kincset, az egészségünket.

A részleteket itt érheti el KATTINTSON

Facebook

Related Posts