Zöld agyagmaszk készítése

Zöld agyagmaszk készítése

A kozmetikumokban több féle agyagport használunk. A különböző színű agyagokat különféle bőrtípusokra, más-más bőrprobléma megoldására alkalmazzuk.

Ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk mondani egy agyagról, hogy milyen típusú bőrre és milyen probléma megoldására fogjuk használni, mindig tudnunk kell, hogy milyen színű, milyen kristályszerkezetű, és honnan származik.

Zöld agyagunk, melyet INCI néven illite-nek nevezünk Franciaországból származik.

Ahhoz, hogy megértsük azt, miért olyan fontos alapanyaga a kozmetikumoknak a zöld agyag, pillantsunk bele egy kicsit a történetébe.

A tudomány mai állása szerint a zöld agyag több mint tízezer évvel ezelőtt rakódott le a Föld rétegei közé. Olyan mélységben található, hogy a civilizáció okozta ártalmas környezeti hatások nem szennyezhették be. A zöld gazdag rendkívül gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, mint pl. a szilícium, a vas, a magnézium, a kalcium, a kálium, a nátrium, a cink, a szelén és a kobalt. Zöld színét a benne található réztartalmú vegyületeknek köszönheti. A zöld agyagból készült maszkot a zsíros és a kombinált bőrök tisztító, pórusösszehúzó pakolásaként használjuk.

Következik a zöld agyag maszk készítése:

Összetevői:
Levendula tonik
Zöld agyag por
Balance olaj

Ebből a három alapanyagból készül a zsíros és a kombinált bőrök számára nélkülözhetetlen zöld agyag maszk.

A maszk összetevői olyan természetes anyagok, melyek egyenként is kitűnő hatásúak, így együtt azonban hatásukat megtöbbszörözve csökkentik a zsíros bőr nem kívánatos tüneteit.

Nézzük meg egyenként a maszkhoz használt alapanyagokban lévő hatóanyagokat.

A Levendula tonik legfontosabb összetevője a levendula virágvíz, amely csökkenti a faggyútermelést és nyugtatja a bőrt. Tartalmaz még a tonik fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású grapefruit-mag kivonatot, hidratáló hatású glicerint.

A Levendula tonik nem tartalmaz azonban alkoholt. A közhiedelemmel ellentétben a zsíros bőrt is károsítja az alkohol vízelvonó hatása.

A kozmetikai tisztaságú zöld agyag a következő általános tulajdonságokkal rendelkezik: bársonyosít, nyugtat, tisztít, méregtelenít, fellazító, szerkezetjavító és regeneráló hatású a bőr számára .A zöld agyagpor legfontosabb tulajdonsága azonban, hogy rendkívüli módon képes magába szívni a bőrről a zsíros szennyeződéseket. Ezáltal méregteleníti, tisztítja és mattítja a zsíros bőrt. Mindezt gazdag ásványi anyag tartalmának köszönhetjük.

A zöld agyagból készült maszk olajos összetevője a Balance olaj, amely a zsíros és kombinált bőr arc és testolaja. Alapja szezám olaj, amely még azokra a bőrökre is kiváló, amelyeknél a faggyútermelődés fokozott. Talán szokatlanul hangzik, hogy a zsíros bőrre olaj tartalmú ápoló szert teszünk. A magyarázat a szezám olaj összetételében van. A szezám olaj linolén sav tartalma igen magas, ennek köszönhetjük sejt regeneráló és gyulladáscsökkentő hatását. A lecithin is nagy mennyiségben található meg a szezám olajban. A lecithin megköti és meg is tartja a bőr víztartalmát, így javítja a bőr hidratációját. Mivel a szezám olaj telítetlen zsírsavakban gazdag, gyorsan felszívódik a bőrbe, nem hagy zsírfényt. Ezért nevezik könnyű olajnak. A fent felsorolt tulajdonságok teszik alkalmassá a szezám olajat a zsíros és kombinált bőrök ápolására is, mert összetevői révén alkalmas a fokozott faggyútermelés normalizálására. Hatására a bőrfelszíni emulzió összetétele is optimálissá válik, a bőr felszínének zsír és víztartalma kiegyenlítődik.

A Balance olaj levendula illóolajat is tartalmaz, amely mint a levendula virágvíznél már említettem faggyútermelés szabályzó, nyugtató, hűsítő, viszketéscsillapító hatású.

Ismerjük már az alapanyagok hatását, készítsük el a zsíros és kombinált bőr számára oly fontos zöldagyag maszkot.

Kis üvegtálkába öntsünk 5ml Levendula tonikot, majd szórjunk bele annyi zöld agyag port, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Keverjük simára a por és a tonik elegyét. Végül adjunk hozzá egy pumpányit a Balance olajból és újra keverjük össze a pakolást. Az alapanyagok keverésénél fontos ezt a sorrendet követni, mert ha a poranyagot és az olajat keverjük össze először, a vizes bázist a por már nem képes felvenni és a maszk csomós, kenhetetlen lesz. A kész maszkot ecsettel, egyenletesen, vastagon vigyük fel a bőrre. 10-12 perc hatóidő után, meleg vizes kendővel mossuk le. A lemosást kétszer ismételjük meg, úgy hogy közben alaposan, tiszta vízzel kiöblítettük a kendőt. Így biztos, hogy nem maradnak maszkmaradványok a bőrön.

A maszk eltávolítása után tonizáljunk Levendula tonikkal. Két korongvattára tegyünk egy-egy pumpányit a tonikból, és töröljük át vele alaposan az arcunkat. Végezetül hidratáljuk a bőrt Levendula hidratáló krémmel.

A zsíros, tág pórusú bőrt a tisztító hatású, zöld agyagmaszk rendszeres használatával varázsolhatjuk mattá és üdévé.

Heti egy- két alkalommal készítsük el a maszkot. Az eredmény nem marad el.

Ha gyulladt, aknés a bőrünk, a zöld agyagból készült maszkot helyileg, naponta is alkalmazhatjuk. Ilyen estben nem kell minden nap újat keverni. Néhány napig, jól zárható tégelyben, hűvös helyen eltartható.

A bőr szépségének záloga a rendszerességben van. Legyen jó barátként kísérője a zöld agyag, a kamaszkortól az érett korig. Bőre hálás lesz érte.

Itt vehetsz zöld agyagmaszkhoz alapanyagokat

 

Facebook

FEHÉR AGYAGMASZK ALKALMAZÁSA

A különböző színű és hatású agyagmaszkok közül most a fehér agyagmaszkot készítjük el, amelyet száraz, érzékeny bőrre alkalmazunk.

A fehér agyagmaszk elkészítéséről szóló filmet ajánlatos megnézni.

Erre a bőrre gondosan válogatott hatóanyagokból készítünk maszkot, hiszen e bőrtípus jellemzője, hogy sok kozmetikum csípi, gyakran vörös foltok keletkeznek rajta. A fehér agyagmaszk, olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek nyugtatják, egyben tápanyagokkal látják el a száraz, érzékeny bőrt.

Előkészítem a hozzávalókat, melyekről a későbbiekben részletesen fogok beszélni.

Tehát a hozzávalók: a fehér agyag, a Narancsvirág tonik, és az Aureus olaj.

Ebből a három összetevőből készül az érzékeny bőr számára fontos, nyugtató maszk.

Nézzük meg, hogy a maszkban szereplő anyagok milyen hatóanyagokat tartalmaznak és ezek az alkotók hogyan hatnak a bőrre?

Vegyük górcső alá először a fehér agyagot. Ismerjük meg a tulajdonságait, majd azt is, hogyan viselkedik, amikor maszkot készítünk belőle.

A fehér agyag, más néven kaolin, a természetben előforduló, szilíciumban gazdag, zsíros tapintású poranyag. Vízben nem oldódik, de vízzel tartós szuszpenziót képez. Ez számunkra azt jelenti, hogy ha vízbázisú folyadékkal keverjük össze, mint amilyen a Narancsvirág tonikunk, nem válik külön a víz és a poranyag, hanem homogén marad. Ez a maszk stabilitása szempontjából igen fontos. A fehér agyag vizes szuszpenziója a zsírokat, olajokat jól emulgeálja. Tehát amikor az olajat belekeverjük a Narancsvirág tonik és a fehéragyag keverékébe, az könnyen elegyedik a vizes fázisú alkotókkal, nem válik szét a vizes és az olajos rész.
Ennek jelentőségéről bővebben később, a maszk készítésekor fogok beszélni.

Visszatérve a kaolin tulajdonságaira, azért emeltem ki közülük a szilíciumot,mert az minden bőr számára igen fontos nyom elem.

A szilícium, szépségünk megőrzéséhez szükséges ásványi anyag. Erősíti a kötőszövetet, gondoskodik a bőr, a haj és a körmök egészségéről. A bőr kötőszövetének alkotóelemei: a kollagén, az elasztin és a mukopoliszacharidok. Ezek az értékes molekulák mind nagy mennyiségben tartalmaznak szilícium-dioxidot. A kollagén, amely a bőr 75%-át teszi ki, főként szilícium-dioxidból áll. A kollagént ragasztó anyagnak nevezzük, mely felelős a bőr ellenálló képességéért és a rugalmasságáért. A szilícium növeli a kollagén mennyiségét, segíti az elasztin képződését és a keratin hálózat kiépülését, tehát szükséges a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. De sajnos az öregedés során ennek az elemnek a mennyisége csökken a bőrből, így hiánya hozzájárul ahhoz, hogy a bőr az idő múlásával elveszítse rugalmasságát. A kötőszövet öregedése miatt kialakulnak a ráncok és a bőr megereszkedik. Az ok abban rejlik, hogy az idő előre haladtával látványosan jelentkezik a szilícium-dioxid hiánya.

Érdekesség, és klinikai tanulmányok igazolják, hogy a nagy szilícium tartalmú bőrápoló szerek rendszeres használata javítja a sebgyógyulást az acnés bőrök esetében is.

Láthatjuk tehát, hogy a hatóanyag tartalmánál fogva a fehér agyag milyen sokoldalúan támogatja a bőr működését. Most száraz, érzékeny bőrre készítünk nyugtató pakolást, de a későbbiekben megmutatom majd, hogy más összetevőkkel, milyen hatású maszk készíthető belőle.

A szépség belülről fakad, tehát fontos a szilícium tartalmú tápanyagok fogyasztása is. Erről abban a kisfilmben beszélek majd, amely a táplálkozás és a bőr szépségének kapcsolatáról szól.

Térjünk vissza a maszk többi alkotójának összetételéhez és hatásához. Nézzük a Narancsvirág tonikot.

A Narancsvirág tonik a száraz, érzékeny bőr számára készült. Fontos kiemelni, hogy nem tartalmaz alkoholt. Az alkohol már kis mennyiségben is vizet von el a bőrből, és szárító hatása miatt fokozza a bőr érzékenységét.
A narancsvirág-víz, amely a tonik fő alkotórésze, az érzékeny bőr elixirje. A kozmetikum gyártásban a keserűnarancs fa virágából nyert illóolajat és virágvizet használjuk fel. A virágvíz tartalmazza a narancsvirág vízben oldódó hatóanyagait.
Aromavíznek is nevezzük a virágvizet, amely a narancsvirág esetében nem csak hűsíti és nyugtatja a kipirosodásra hajlamos, érzékeny bőrt, hanem illata is nyugtató, harmonizáló hatású.

A Narancsvirág tonik a száraz, érzékeny bőrök számára a mindennapi bőrápolásban is fontos kellék.

Most azonban a maszk készítésekor a Narancsvirág tonik a fehér agyagmaszk vizes fázisát adja.

A maszk olajos összetevője a száraz, érzékeny bőr számára készült Aureus olaj. Ez a bőrápoló készítmény arc és testolajként egyaránt alkalmazható.

Alapja a szezámolaj. A szezámmag, melyet a magok királyának is neveznek, gyógyításra is alkalmas olajban gazdag. Az aranyszínű szezám olajat hidegsajtolás útján nyerjük.

A szezám olajat könnyű olajnak nevezzük, mert a bőrbe gyorsan beszívódik. Lecithin tartalma igen magas, ezért fontos szerepet játszik a bőr nedvességtartalmának megőrzésében és helyreállításában. Egyszerűen megköti és meg is tartja a bőrben a vizet. Magas linolénsav tartalma a bőrsejtek károsodott sejthártyájának regenerálását teszi lehetővé, ezáltal javítja a száraz bőr állapotát.

Az Aureus olaj narancsolajat és E vitamint is tartalmaz. A narancsolaj sárga színét a karotinoidok adják, melyek szerepet játszanak abban, hogy a bőrben a hámképzés folyamata optimális legyen. Ez a narancs héjából nyert illóolaj, csökkenti az irritációt az érzékeny bőrben, gyümölcsös illata frissítő és nyugtató hatású. Az E vitamin pedig fontos antioxidáns a szervezetben és megakadályozza az olaj avasodását is.

Ebből a három alapanyagból készül tehát a fehér agyagmaszk.

Készítsük el a maszkunkat!

Mérjük ki a hozzávalókat!

Első lépésként mérjünk ki 5 ml-t a Narancsvirág tonikból.

Öntsük kis üvegtálkába a tonikot, majd folyamatos adagolással szórjunk bele fehér agyag port. Keverés közben annyi port adagoljunk hozzá, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk.
Keverjük addig a tonik és a port keverékét, amíg minden csomó el nem oszlik és a massza teljesen homogénné nem válik. Így a pakolás alapunk fényes, sima és krémes lesz.
Végül adjunk hozzá egy pumpányit, kb. fél ml-t, az Aureus olajból és újra keverjük össze a pakolást. Addig keverjük, amíg az olaj teljesen eltűnik a felszínéről és azt látjuk, hogy a pakolásunk szép fényes és csomómentes.

Fontos, hogy ezt a sorrendet kövessük az alapanyagok összekeverésénél, mert ha az agyagport az olajjal keverjük össze először, a por felszívja az olajat, utána már nem képes a vizet felvenni és a maszk kenhetetlen, csomós lesz.

Fontos továbbá, hogy az agyagmaszkokat fa, vagy műanyag spatulával keverjük, a fémmel történő érintkezés rontja az agyag hatását.
Elkészült a száraz, érzékeny bőr, nyugtató maszkja.

A fehér agyagmaszk felkenése előtt készítsük elő a bőrt.

Mielőtt az agyagmaszkot felkenjük, tisztítsuk le a bőrt a Kókuszolajos lemosó krémmel.

Amennyiben csak a napi szennyeződést kell eltávolítani a bőrről, a lemosó krémből két pumpányit használjunk.

Amikor a sminket kell lemosni, három-négy pumpányi lemosó krémre van szükség.

A lemosó krémet kézzel visszük fel a bőrre, egyenletesen elterítjük, hogy mindenhol kifejthesse tisztító hatását. Ügyeljünk arra, hogy ne masszírozzuk be a lemosókrémet, csupán néhány simító mozdulat után következzen a lemosás.
Meleg vizes kendővel mossuk le az arcot, majd papírtörlővel töröljük szárazra.

Ezután a Narancsvirág tonikkal frissítsük fel a bőrt. Egy-két pumpányi tonikot terítsünk szét a kezünkben, majd simítsuk át vele az arcot. Végül néhány zongorázó mozdulattal segítsük a tonik felszívódását. Most már feltehetjük az előkészített arcbőrre az agyagmaszkot.

Fontos, hogy a kész pakolás felkenéséhez közepesen vastag, természetes szőrből készült ecsetet használjunk. A szintetikus szőr ecsetekbe beletapad az agyag és nem tudjuk azt onnan tökéletesen kimosni. Válasszunk olyan ecsetet, ami természetes anyagból készült, sűrű, de nem túl hosszú szőrű.

Több rétegben, egyenletesen, vastagon, vigyük fel a bőrre a maszkot, a szemkörnyéket kihagyva. Figyeljünk arra, hogy az agyag mindenhol egyenletesen fedje a bőrt, hogy a száradása is egyenletes legyen.

Várjunk 10-12 percet, majd meleg vizes kompresszel távolítsuk el a maszkot. A kézmeleg vízbe mártott kis törölközőt néhány puha, nyomkodó mozdulattal igazítsuk az arcra, majd a borogató kendő sarkait szétnyitva, töröljük le vele az agyagot. A nedves bőrön nem látható, ha nem mostuk le maradéktalanuk a maszkot, ezért a törölközőt öblítsük ki és még egyszer, gondosan tisztítsuk le vele az arc bőrét.

Amikor az arcbőr teljesen tiszta, itassuk le róla a vizet száraz papírtörlővel.

A maszk eltávolítása után a bőr nem irritált, a pirosság megszűnt, tapintása bársonyos.

Frissítsük fel az arc bőrét a Narancsvirág tonikkal a következő képpen: két vatta pamacsot itassunk át a tonikkal és töröljük át az arcot.

Ezután krémezzük be az arcot és a nyakat a Narancsvirág krémmel. A krémből egy újbegynyit egyenletesen oszlassunk el az arc és a nyak bőrén, majd masszírozzuk lágyan addig, míg a krém teljesen felszívódik.

Az ily módon előkészített bőr tökéletes smink alap.

Azért, hogy a bőr bársonyosságát, irritáció és pirosság mentes állapotot fenntartsuk, alkalmazzuk a fehéragyag maszkot legalább heti egy alkalommal. De jusson eszünkbe mindig, a fehér agyagmaszk áldásos hatása, ha azt érezzük egy pohár bor, vagy egy forró étel elfogyasztása után, bőrünk lángvörössé válik. Ha a téli hideg, a nyári meleg vagy a szél miatt válik pirossá az arcunk, ezekben az esetekben is megnyugvást hoz számára a fehér agyagmaszk.

A fehér agyagból készült nyugtató pakolás olyan, mint egy meditáció. Ne sajnálja rá az idejét! Mindössze húsz perc és a fehér agyag maszk hatására a száraz, érzékeny bőr újjá születik.

Egészségére!

Ha a bőre kipirulásra hajlamos, és a következő sorrendben végzi a napi ápolást, az irritált, feszülő bőr megnyugszik, tapintása bársonyos lesz.

A bőrápolásban használatos kozmetikumokat alkalmazza a következő képen: miután megtisztította a Kókuszolajos lemosókrémmel, hűsítse és frissítse a Narancsvirág tonikkal, majd tegyen néhány csepp Aureus olajat a bőrére és végül krémezze be a Narancsvirág krémmel.

Facebook

A BŐR ELŐKÉSZÍTÉSE

A bőr előkészítése a kozmetikai kezelésekhez és sminkeléshez

A bőr előkészítés a kozmetika fogalomtárában azt jelenti, hogy a bőrt különféle anyagokkal, eljárásokkal kezeljük, mielőtt kitisztítanánk, vagy táplálnánk, krémekkel, pakolásokkal.

Mit jelent az előkészítés a bőrápolásban, a mindennapokban?

Minden nő vágya, hogy bőre szép, fiatalos, üde maradjon. Azonban az idő, a betegségek és sok más rajtunk kívül álló körülmény bizony rovátkákat rajzol a bőrünkre, elhalványítja a fényét, tompítja a ragyogását.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezek a bőr állapotát rontó tényezők minél később és minél kisebb mértékben ronthassák bőrünk állapotát?

Sokan azt gondolják, hogy egy jó krém majd megoldás lesz. Tudnunk kell azonban, hogy mit sem ér a jó krém, ha a bőr különféle okoknál fogva nem tudja azt hasznosítani, mert krém a bőrbe nem szívódik fel.

Lássuk csak, mit tegyünk annak érdekében, hogy bőrünk megfelelően előkészítve várja az ápolókrémet?

Pillantsunk bele egy kicsit a bőr működésébe!
A hámréteg, ami a bőr felső rétegeit jelenti, huszonnyolc naponként újul meg teljesen. Ha úgy tetszik huszonnyolc nap alatt lesz új bőrünk. Az egészséges bőrben amilyen gyorsan keletkeznek az új sejtek, ugyan olyan ütemben kopnak le a felszínről a régiek. Ilyenkor a test felszínén a szaruréteg vastagsága megfelelő. Ebben a biológiai és biokémiai folyamatban keletkeznek azok az anyagok is, amelyek a bőr felületén egy enyhén savas emulziót hoznak létre, kiegészülve a faggyúmirigy által termelt zsíros anyaggal. Ez az emulzió védi a bőrt a külső hatásokkal szemben, de ezen a zsíros felületen tapadnak meg a szennyezőanyagok is, melyeknek eltávolítására különös gondot kell fordítanunk.

Téves gondolat az, hogy aki nem használ sminket, annak elegendő csak vízzel megmosni az arcát. Bizonyos mennyiségű zsíranyag még a legszárazabb bőr felszínén is van. Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk megtisztítani a bőrt a ráapadt szennyeződésektől, legyen az az utca pora, vagy a munka során rárakódott szennyeződések, vegyi anyagok stb. olyan tisztító hatású kozmetikumot kell választanunk, amely jól oldja a zsíros szennyeződéseket, mindamellett nem irritálja, nem szárítja a bőrt.
Amennyiben Ön úgy érzi, hogy bőre inkább száraz, esetleg érzékeny is, (bőr teszt) olyan lemosó kozmetikumot válasszon, amely a benne található összetevők hatására gyengéden tisztítja és ápolja a bőrét. Ha a bőrápolás első lépéséhez jól választja meg a tisztító kozmetikumot, a bőr alapos megtisztítása lehetővé teszi majd a krém tökéletes felszívódását.

A zsíros bőrűek (bőrteszt) szívesebben használnak olyan tisztító kozmetikumot, amely azt az érzetet kelti, hogy használata során csökken vagy megszűnik a bőr zsírossága.
Bármilyen is bőrtípusunk, a bőrön található zsíros szennyeződések gondos eltávolítása teszi csak lehetővé, azt, hogy a bőr megfelelően tudjon lélegezni és minden biológiai funkciója tökéletesen működjön.

Az arclemosó krémmel vagy szappannal történő alapos tisztítás után a bőrön nem maradnak zsíros szennyeződések, de egyúttal eltávolítottuk azt a savas közeget is, amelynek igen jelentős védő funkciója van a bőrön. Megóv bennünket a különféle betegségeket okozó baktériumoktól, gombáktól, és a bőrt károsító vegyi anyagoktól is. Ezért nagyon fontos, hogy a bőr pH értékét, savasságát visszaállítsuk. Erre a célra szolgálnak a bőrtípusnak megfelelő tonikok. A bőrápoló tonikok ezen felül segítségünkre vannak a lemosó maradványainak eltávolításában is, miközben hidratálják a bőrt és előkészítik a krém felszívódását. Fontos megemlíteni, hogy a krémek tökéletes felszívódását is csak savas közegben érhetjük el.

Amikor megtisztítottuk a bőrt és ezt követően visszaállítottuk a bőr megfelelő pH értékét, még mindig lehet akadálya a krém felszívódásának, mégpedig a megvastagodott szaruréteg.

Miért lehet akadály, ha a szaruréteg vastag? Ennek a kérdésnek a megértéséhez szükséges egy kis biokémia:
A szaru egy kén tartalmú vázfehérje, amely egy bonyolult biokémiai folyamat, az elszarusodás folyamatában keletkezik. Kémiai szerkezete rendkívül ellenállóvá teszik vegyi és különféle fizikai hatásokkal szemben. Ez a kémiai anyag alkotja a bőr felső rétegének sejtjeit, a körmöt, és a szőrszálakat is.
Azonban, ha ebben az igen összetett biokémiai folyamatban valamiféle rendellenesség történik, a szaruréteg megvastagszik és akadályt képez a bőrbe felszívódó hasznos anyagok számára is. De akadálya lesz a bőr légzésnek is. Ennek következménye a bőr anyagcseréjében okozott zavar, melynek hatására olyan nem kívánatos tünetek jönnek létre, mint a hajszálér tágulatok megjelenése a bőrön, vagy a fakó, szürke bőrszín, a laza tónusa.

Azért, hogy ezeket a nem kívánatos a bőr öregedését meggyorsító jelenségeket kivédhessük, elengedhetetlen a bőrradírok használata. Heti egyszer, zsíros bőr esetén esetleg heti két alkalommal szükséges.

Az ily módon előkészített bőr alkalmas arra, hogy a megfelelően megválasztott krémek olajok maszkok tökéletes befogadó közege legyen.

Az előkészítés anyagait itt nézheti meg. (kattintson)
Szántó Zsuzsanna

Facebook

Szezámolaj

A GYÓGYÍTÓ SZEZÁMOLAJ

A hindu mitológia szerint a Yama Isten által megáldott mag a halhatatlanság szimbóluma.

A szezámmagot a történeti leírások Indiából származtatják. Innen terjedt el. Először Kínába és Japánba majd hamarosan meghonosodott a mediterrán országokban. Az ősi Kínában, a legínségesebb időkben is kaptak egy adag szezámmagot a kisgyerekes anyák és a várandós asszonyok.

Hieroglifákból tudjuk, hogy III. Ramszesz idején már Egyiptomban is ültették a szezám cserjét. Mézzel elkevert szezámmagot (halvát) etettek a római hadseregben a katonákkal erejük, és férfiasságuk növelése érdekében

Hippokratész több művében ír a szezámmag gyógyító erejéről.

A magok királyának hidegen préselt olaja akár külsőleg, akár belsőleg használva kiválóan alkalmas egészségünk megőrzéséhez. A Védákban az emberi test legnagyobb gyógyítójaként írtak róla.

Nézzük miért és milyen módon használjuk a szezám olajat külsőleg?

Az ayurvéda egyik legkedveltebb masszázs olaja, úgynevezett gyors olaj, amely pórusnyitó tulajdonsággal bír, s így jut mélyen a bőrbe. Minden olaj közül a legjobb az áthatoló képessége. A cellulit kezelésekhez használt masszázsolajok alapja. Rendkívül gazdag vitaminokban, és ásványi anyagokban. A mangán, nikkel és vas mellett a szezámmag olaja természetes antioxidánsokat (sesamol és sesamolin) is tartalmaz, ezért különösen sokáig eltartható.

Nagy mennyiségű lecithin tartalma segít megőrizni a bőr rugalmasságát. A lecithin a bőr saját víztartalmát köti meg, ezzel megakadályozza a sejtek és a rostok vízvesztését, a bőr korai öregedését. A szezámolaj hatékony a pikkelysömör és az atópiás dermatitisz kezelésében is.

A szezámmag olaja 40 % linolénsav tartalmának köszönhetően segít megelőzni a bőrön a bakteriális fertőzéseket, hatásos gyulladás gátlónak is tartják. A bőrből felszívódva enyhíti az ízületi problémákat. Bizonyíték erre az, hogy a rendszeresen abhjangát (ájurvédikus masszázs) végzők ízületi fájdalmai enyhülnek. A nehezebb olajokkal ellentétben a pattanásos bőr ápolására is kiváló. A mindennapi bőrápolásban testápolóként tökéletesen táplálja és puhán tartja az egész test bőrét.

A bőrre kenve természetes UV védelmet biztosít, tehát napozószernek is kitűnő. Az estleges leégés után csillapítja az égető érzését. Vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését.

A hajas fejbőr problémáinak kezelésére is kiváló. Segít elpusztítani a korpásódást okozó baktériumokat, megvédi a hajat az uszodai klóros víz káros hatásaitól. Szezámolajjal való bedörzsölés a hajas fejbőrbe a gyerekek esetén esetlegesen előforduló tetves fertőzés hatásos ellenszere. A száraz, töredezett haj ápolására meleg hajpakolásként kitűnő.

A fogpeteségek kezelésére is kiváló. Az ájurvédikus gyógyászatban évszázadok óta használják a fogíny gyulladás kezelésére. A módszer nem más, mint a szájban a lehető leghosszabb ideig tartva öblögetni egy kanál szezámolajjal. Hetente egy korty szezámolajjal való öblögetés a fogkő képződés megelőzésében is hatásos.

A szezámolajos gargalizálással a torok fertőzései kezelhetők hatékonyan. A szezámolaj áldásos hatása orrcseppként is megmutatkozik. A száraz, nyálkahártyát puhán tartja, nem engedi megszáradni az orrban a váladékot, meggátolja az orr bedugulását. Azoknak, akik allergiában szenvednek és állandó nyálkahártya irritáció keseríti meg az életüket, naponta többször is ajánlott a szezámolaj az orrba cseppentve.

Meleg vízzel vegyítve használható a hüvely gombás fertőzésénél is.

A szezám olaj legfontosabb tulajdonsága, hogy antiallergén. Mindenki használhatja és ezért a babaápolás legfontosabb kelléke. Az indiai, anyák évezredek óta masszírozzák babáikat szezámolajjal, megvédve őket a bőrbetegségektől. A szezámolajos babamasszázs nyugtatja is a kisbabát, hatására a csecsemő jól alszik, kiegyensúlyozott lesz.

A fentiekből kitűnik, hogy a szezámolaj a születésünktől kezdve, az életünk minden pillanatában a legjobb segítőnk abban, hogy megőrizzük a féltve őrzött kincset, az egészségünket.

A részleteket itt érheti el KATTINTSON

Facebook

Teremts harmóniát Napozz

Teremts harmóniát napozz

Nagyon várom a napozást. Ön is? Szívjuk magunkba az éltető energiáját, töltsünk sok időt a szabad levegőn. Szeretnénk testünkben érezni a napocska éltető sugarait, ezért figyelmet kell fordítanunk bőrünkre. Melengessük bőrünket a tavaszi napon, így előkészítjük, hogy a nyári erős sugarak ne árthassanak neki.

Mit tegyünk, hogy károsodás nélkül élvezhessük a napozás Örömeit?

A természet gazdag tárháza azon anyagoknak, melyek segítik a bőrt, hogy a nap sugarait megfelelő módon hasznosíthassa.

Számos növényi olaj van, amely természetes fényszűrőként működik, ilyen a szezám olaj is. Egyik alapanyagunk a BIO termesztésű szezámmagból hidegen sajtolt olaj. Aranysárga színe jelzi, hogy bőrvédő karotinoidokat tartalmaz, melynek megfelelő használata lehetővé teszi, a bőr regenerálódását.

A mindennapi szezámolajos masszázs táplálja a bőrt, előkészíti a napozáshoz, így megteremti a test, lélek, szellem hármas harmóniáját, mely egészségünk egyik pillére. Bőrünk egészséges marad a napfürdő és az olajos masszázs rendszeres alkalmazásával.

Napozás után, finom balzsamként, használja a Sarasvati Beauty Laboratory Narancsvirág krémét, ez a száraz, érzékeny bőrre való ápolókrém. A benne lévő narancsvirágvíz, körömvirágolaj és Neem olaj kellemesen hűsíti és nyugtatja a nap, és szél által kiszárított bőrt.

A napfénynek élénkítő hatása is van, erősíti az immunrendszerünket és segíti az egészséges vérkeringést. A vérben növekszik a fehérvérsejtek száma, amelynek következtében ellenállóbb lesz a szervezet, a vörösvérsejtek számának növekedésével pedig több oxigén kering a vérben. Ennek is köszönhetjük, hogy nyáron és tavasszal sokkal élénkebbek vagyunk, mint a „sötétebb” hónapokban.

Hormonok

Az elegendő napfény jó hatással van a hormonháztartásunkra is. Segít a hormonrendszer kiegyensúlyozottabb működésében, növekszik az endorfin és a szerotonin termelődése az agyban, melyek a boldogságérzetért is felelősek. Emellett nyugtatja az idegeket és segít a nyugodt éjjeli alvásban, mivel növekszik a természetes napfény hatására az éjjeli melatonin termelés. Egyes kutatások szerint a permenstruációs szindróma (PMS) tüneteit is enyhíti.

D-vitamin

A legtöbbet emlegetett előnye a napsugárzásnak a szervezet számára nélkülözhetetlen D-vitamin, melyet a napvédőszerek ugyan úgy kiszűrnek, mint az UV-sugárzások egy részét. D-vitamin hiányában olyan betegségek kialakulásának kockázata is megnő, mint a vastagbél rák, pikkelysömör, vagy az úgynevezett autoimmun gyulladásos betegségek. A D-vitamin legtökéletesebb bevitele bőrön át történik, mivel zsírban oldódó vitamin, a bőr alatti zsírrétegen keresztül kerül a szervezetünkbe. Nem csupán a csontjainknak van szüksége a D-vitaminra, de javítja a máj működését és hatására könnyebben bontódnak le a szervezetben a különböző toxinok.

A barna bőr nem csak szemgyönyörködtető, egyben a testben uralkodó harmónia tükre is.

Sütkérezzünk, az finom dolog!

Facebook

Regeneráló kezelés

Bőrünket sok olyan hatás éri, amelynek következtében a tápanyag és oxigén hiány jelei láthatóvá válnak.

A Sarasvati Beauty Laboratory regeneráló kezelés során a bőr szöveteit vitaminokkal, ásványi anyagokkal, finom növényi olajokkal töltjük fel.

A kezeléshez a , a Rózsa tonikot, a Rózsa hidratáló krémet, a Velvet olajat és a vörös agyagot használjuk. Ennek a termékcsaládnak az alap illatát a rózsavíz adja.

A hatóanyagok felszívódását lávaköves masszázzsal fokozzuk.
A kezelés már egyszeri alkalommal is látványosan szebbé teszi, kúraszerű alkalmazása azonban hónapokra feltölti a fáradt, tápanyaghiányos bőrt.

A bőr előkészítésének második lépése  a tonik használata. A virágvíz alapú tonik felfrissíti és hidratálja a bőr felszínét.

A TONIK FELADATA A BŐRÁPOLÁSBAN

A bőr megtisztítása után használjuk a bőrtípusnak megfelelő tonikot.
Amikor megtisztítjuk a bőrt nem csak a szennyeződéseket és a smink maradványait távolítjuk el, hanem a bőrt védő zsíranyagokat és a savtakarót is.
A bőr felszínén a savas közeg véd meg bennünket a fertőzésektől, a kórokozók elszaporodásától. Amennyiben a bőrt védő savtakarót eltávolítjuk, és nem gondoskodunk, annak visszaállításáról, akkor kitesszük a bőrünket számos kórokozónak és bőrünk könnyen megbetegszik.
A tonik használatával tudjuk a bőr védőfunkcióját helyreállítani. Emellett a bőrtípusnak megfelelő tonik hatóanyagai nyugtatják vagy frissítik a bőrt, hidratálják a hám felső rétegeit, előkészítik arra, hogy a krém tökéletesen felszívódjon.
Így készítjük elő a bőrünket arra, hogy a hidratáló, tápláló krém használatával a legjobb hatást érjük el.
Figyelem! A nyári melegben feltétlenül használjuk napközben is a bőrtípusunknak megfelelő tonikot, ezzel felfrissítjük a bőrünket, mely nem csak a kellemes érzés szempontjából fontos, hanem ez a védelem, a bőrünk egészségének fenntartása szempontjából is nélkülözhetetlen.

A VELVET OLAJ AZ ÉRETT BŐR ARC ÉS TESTOLAJA

Hatóanyagai táplálják, deszesítik, védik a test és az arc bőrét.
A szezámmagból hidegen sajtolt olaj, tartalmaz lecitint, ami biztosítja a bőr rugalmasságát. Gazdag kalciumban, ásványi anyagokban. A benne található telítetlen zsírsavak meggátolják a bakteriális fertőzéseket, ezért a szezámolaj hatásos gyulladás gátló. A szezámolaj hidratáló hatású, méregtelenítő,  antiallergén . Gátolja  a bőr öregedését, hámvédő. Jó hatással van a pikkelysömörre és az ekcémára, de a zsíros, gyulladásra hajlamos bőrök is jól tolerálják. Tökéletesen felszívódik a bőrbe, nem hagy zsírfényt, segíti más bőrápoló anyagok felszívódását. Véd az Ultra Viola sugárzás káros hatásaitól.
A rózsafaolaj kötőszövet erősítő hatású, az E vitamin pedig antioxidáns.

 

Facebook