FEHÉR AGYAGMASZK ALKALMAZÁSA

0 Comments

A különböző színű és hatású agyagmaszkok közül most a fehér agyagmaszkot készítjük el, amelyet száraz, érzékeny bőrre alkalmazunk.

A fehér agyagmaszk elkészítéséről szóló filmet ajánlatos megnézni.

Erre a bőrre gondosan válogatott hatóanyagokból készítünk maszkot, hiszen e bőrtípus jellemzője, hogy sok kozmetikum csípi, gyakran vörös foltok keletkeznek rajta. A fehér agyagmaszk, olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek nyugtatják, egyben tápanyagokkal látják el a száraz, érzékeny bőrt.

Előkészítem a hozzávalókat, melyekről a későbbiekben részletesen fogok beszélni.

Tehát a hozzávalók: a fehér agyag, a Narancsvirág tonik, és az Aureus olaj.

Ebből a három összetevőből készül az érzékeny bőr számára fontos, nyugtató maszk.

Nézzük meg, hogy a maszkban szereplő anyagok milyen hatóanyagokat tartalmaznak és ezek az alkotók hogyan hatnak a bőrre?

Vegyük górcső alá először a fehér agyagot. Ismerjük meg a tulajdonságait, majd azt is, hogyan viselkedik, amikor maszkot készítünk belőle.

A fehér agyag, más néven kaolin, a természetben előforduló, szilíciumban gazdag, zsíros tapintású poranyag. Vízben nem oldódik, de vízzel tartós szuszpenziót képez. Ez számunkra azt jelenti, hogy ha vízbázisú folyadékkal keverjük össze, mint amilyen a Narancsvirág tonikunk, nem válik külön a víz és a poranyag, hanem homogén marad. Ez a maszk stabilitása szempontjából igen fontos. A fehér agyag vizes szuszpenziója a zsírokat, olajokat jól emulgeálja. Tehát amikor az olajat belekeverjük a Narancsvirág tonik és a fehéragyag keverékébe, az könnyen elegyedik a vizes fázisú alkotókkal, nem válik szét a vizes és az olajos rész.
Ennek jelentőségéről bővebben később, a maszk készítésekor fogok beszélni.

Visszatérve a kaolin tulajdonságaira, azért emeltem ki közülük a szilíciumot,mert az minden bőr számára igen fontos nyom elem.

A szilícium, szépségünk megőrzéséhez szükséges ásványi anyag. Erősíti a kötőszövetet, gondoskodik a bőr, a haj és a körmök egészségéről. A bőr kötőszövetének alkotóelemei: a kollagén, az elasztin és a mukopoliszacharidok. Ezek az értékes molekulák mind nagy mennyiségben tartalmaznak szilícium-dioxidot. A kollagén, amely a bőr 75%-át teszi ki, főként szilícium-dioxidból áll. A kollagént ragasztó anyagnak nevezzük, mely felelős a bőr ellenálló képességéért és a rugalmasságáért. A szilícium növeli a kollagén mennyiségét, segíti az elasztin képződését és a keratin hálózat kiépülését, tehát szükséges a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. De sajnos az öregedés során ennek az elemnek a mennyisége csökken a bőrből, így hiánya hozzájárul ahhoz, hogy a bőr az idő múlásával elveszítse rugalmasságát. A kötőszövet öregedése miatt kialakulnak a ráncok és a bőr megereszkedik. Az ok abban rejlik, hogy az idő előre haladtával látványosan jelentkezik a szilícium-dioxid hiánya.

Érdekesség, és klinikai tanulmányok igazolják, hogy a nagy szilícium tartalmú bőrápoló szerek rendszeres használata javítja a sebgyógyulást az acnés bőrök esetében is.

Láthatjuk tehát, hogy a hatóanyag tartalmánál fogva a fehér agyag milyen sokoldalúan támogatja a bőr működését. Most száraz, érzékeny bőrre készítünk nyugtató pakolást, de a későbbiekben megmutatom majd, hogy más összetevőkkel, milyen hatású maszk készíthető belőle.

A szépség belülről fakad, tehát fontos a szilícium tartalmú tápanyagok fogyasztása is. Erről abban a kisfilmben beszélek majd, amely a táplálkozás és a bőr szépségének kapcsolatáról szól.

Térjünk vissza a maszk többi alkotójának összetételéhez és hatásához. Nézzük a Narancsvirág tonikot.

A Narancsvirág tonik a száraz, érzékeny bőr számára készült. Fontos kiemelni, hogy nem tartalmaz alkoholt. Az alkohol már kis mennyiségben is vizet von el a bőrből, és szárító hatása miatt fokozza a bőr érzékenységét.
A narancsvirág-víz, amely a tonik fő alkotórésze, az érzékeny bőr elixirje. A kozmetikum gyártásban a keserűnarancs fa virágából nyert illóolajat és virágvizet használjuk fel. A virágvíz tartalmazza a narancsvirág vízben oldódó hatóanyagait.
Aromavíznek is nevezzük a virágvizet, amely a narancsvirág esetében nem csak hűsíti és nyugtatja a kipirosodásra hajlamos, érzékeny bőrt, hanem illata is nyugtató, harmonizáló hatású.

A Narancsvirág tonik a száraz, érzékeny bőrök számára a mindennapi bőrápolásban is fontos kellék.

Most azonban a maszk készítésekor a Narancsvirág tonik a fehér agyagmaszk vizes fázisát adja.

A maszk olajos összetevője a száraz, érzékeny bőr számára készült Aureus olaj. Ez a bőrápoló készítmény arc és testolajként egyaránt alkalmazható.

Alapja a szezámolaj. A szezámmag, melyet a magok királyának is neveznek, gyógyításra is alkalmas olajban gazdag. Az aranyszínű szezám olajat hidegsajtolás útján nyerjük.

A szezám olajat könnyű olajnak nevezzük, mert a bőrbe gyorsan beszívódik. Lecithin tartalma igen magas, ezért fontos szerepet játszik a bőr nedvességtartalmának megőrzésében és helyreállításában. Egyszerűen megköti és meg is tartja a bőrben a vizet. Magas linolénsav tartalma a bőrsejtek károsodott sejthártyájának regenerálását teszi lehetővé, ezáltal javítja a száraz bőr állapotát.

Az Aureus olaj narancsolajat és E vitamint is tartalmaz. A narancsolaj sárga színét a karotinoidok adják, melyek szerepet játszanak abban, hogy a bőrben a hámképzés folyamata optimális legyen. Ez a narancs héjából nyert illóolaj, csökkenti az irritációt az érzékeny bőrben, gyümölcsös illata frissítő és nyugtató hatású. Az E vitamin pedig fontos antioxidáns a szervezetben és megakadályozza az olaj avasodását is.

Ebből a három alapanyagból készül tehát a fehér agyagmaszk.

Készítsük el a maszkunkat!

Mérjük ki a hozzávalókat!

Első lépésként mérjünk ki 5 ml-t a Narancsvirág tonikból.

Öntsük kis üvegtálkába a tonikot, majd folyamatos adagolással szórjunk bele fehér agyag port. Keverés közben annyi port adagoljunk hozzá, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk.
Keverjük addig a tonik és a port keverékét, amíg minden csomó el nem oszlik és a massza teljesen homogénné nem válik. Így a pakolás alapunk fényes, sima és krémes lesz.
Végül adjunk hozzá egy pumpányit, kb. fél ml-t, az Aureus olajból és újra keverjük össze a pakolást. Addig keverjük, amíg az olaj teljesen eltűnik a felszínéről és azt látjuk, hogy a pakolásunk szép fényes és csomómentes.

Fontos, hogy ezt a sorrendet kövessük az alapanyagok összekeverésénél, mert ha az agyagport az olajjal keverjük össze először, a por felszívja az olajat, utána már nem képes a vizet felvenni és a maszk kenhetetlen, csomós lesz.

Fontos továbbá, hogy az agyagmaszkokat fa, vagy műanyag spatulával keverjük, a fémmel történő érintkezés rontja az agyag hatását.
Elkészült a száraz, érzékeny bőr, nyugtató maszkja.

A fehér agyagmaszk felkenése előtt készítsük elő a bőrt.

Mielőtt az agyagmaszkot felkenjük, tisztítsuk le a bőrt a Kókuszolajos lemosó krémmel.

Amennyiben csak a napi szennyeződést kell eltávolítani a bőrről, a lemosó krémből két pumpányit használjunk.

Amikor a sminket kell lemosni, három-négy pumpányi lemosó krémre van szükség.

A lemosó krémet kézzel visszük fel a bőrre, egyenletesen elterítjük, hogy mindenhol kifejthesse tisztító hatását. Ügyeljünk arra, hogy ne masszírozzuk be a lemosókrémet, csupán néhány simító mozdulat után következzen a lemosás.
Meleg vizes kendővel mossuk le az arcot, majd papírtörlővel töröljük szárazra.

Ezután a Narancsvirág tonikkal frissítsük fel a bőrt. Egy-két pumpányi tonikot terítsünk szét a kezünkben, majd simítsuk át vele az arcot. Végül néhány zongorázó mozdulattal segítsük a tonik felszívódását. Most már feltehetjük az előkészített arcbőrre az agyagmaszkot.

Fontos, hogy a kész pakolás felkenéséhez közepesen vastag, természetes szőrből készült ecsetet használjunk. A szintetikus szőr ecsetekbe beletapad az agyag és nem tudjuk azt onnan tökéletesen kimosni. Válasszunk olyan ecsetet, ami természetes anyagból készült, sűrű, de nem túl hosszú szőrű.

Több rétegben, egyenletesen, vastagon, vigyük fel a bőrre a maszkot, a szemkörnyéket kihagyva. Figyeljünk arra, hogy az agyag mindenhol egyenletesen fedje a bőrt, hogy a száradása is egyenletes legyen.

Várjunk 10-12 percet, majd meleg vizes kompresszel távolítsuk el a maszkot. A kézmeleg vízbe mártott kis törölközőt néhány puha, nyomkodó mozdulattal igazítsuk az arcra, majd a borogató kendő sarkait szétnyitva, töröljük le vele az agyagot. A nedves bőrön nem látható, ha nem mostuk le maradéktalanuk a maszkot, ezért a törölközőt öblítsük ki és még egyszer, gondosan tisztítsuk le vele az arc bőrét.

Amikor az arcbőr teljesen tiszta, itassuk le róla a vizet száraz papírtörlővel.

A maszk eltávolítása után a bőr nem irritált, a pirosság megszűnt, tapintása bársonyos.

Frissítsük fel az arc bőrét a Narancsvirág tonikkal a következő képpen: két vatta pamacsot itassunk át a tonikkal és töröljük át az arcot.

Ezután krémezzük be az arcot és a nyakat a Narancsvirág krémmel. A krémből egy újbegynyit egyenletesen oszlassunk el az arc és a nyak bőrén, majd masszírozzuk lágyan addig, míg a krém teljesen felszívódik.

Az ily módon előkészített bőr tökéletes smink alap.

Azért, hogy a bőr bársonyosságát, irritáció és pirosság mentes állapotot fenntartsuk, alkalmazzuk a fehéragyag maszkot legalább heti egy alkalommal. De jusson eszünkbe mindig, a fehér agyagmaszk áldásos hatása, ha azt érezzük egy pohár bor, vagy egy forró étel elfogyasztása után, bőrünk lángvörössé válik. Ha a téli hideg, a nyári meleg vagy a szél miatt válik pirossá az arcunk, ezekben az esetekben is megnyugvást hoz számára a fehér agyagmaszk.

A fehér agyagból készült nyugtató pakolás olyan, mint egy meditáció. Ne sajnálja rá az idejét! Mindössze húsz perc és a fehér agyag maszk hatására a száraz, érzékeny bőr újjá születik.

Egészségére!

Ha a bőre kipirulásra hajlamos, és a következő sorrendben végzi a napi ápolást, az irritált, feszülő bőr megnyugszik, tapintása bársonyos lesz.

A bőrápolásban használatos kozmetikumokat alkalmazza a következő képen: miután megtisztította a Kókuszolajos lemosókrémmel, hűsítse és frissítse a Narancsvirág tonikkal, majd tegyen néhány csepp Aureus olajat a bőrére és végül krémezze be a Narancsvirág krémmel.

Facebook

Related Posts

szezamolaj szezam olaj

Szezámolaj

0 Comments

A GYÓGYÍTÓ SZEZÁMOLAJ A hindu mitológia szerint a Yama Isten…

A BŐR ELŐKÉSZÍTÉSE

0 Comments

A bőr előkészítése a kozmetikai kezelésekhez és sminkeléshez A bőr…